İçerikler
ToggleYapılan araştırmalar sayesinde, koronavirüsle ilgili gün geçtikçe daha fazla detay gün yüzüne çıkıyor. Hastalığa karşı savaşmanın ilk koşulunun, bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçtiği ve vitaminlerin bu konuda fazlasıyla önemli bir rolü olduğu artık bilinen bir gerçek!
Maske, mesafe, hijyen! Bu üçlüyü son senelerde ne kadar çok duyduk, öyle değil mi? Elbette, koronavirüsten korunmak için dikkat etmemiz gereken başka sorumluluklarımız da bulunuyor. Kendimize iyi bakmak da bunlardan biri. Bunun için ise güçlü bir bağışıklık sistemi şart!
Koronavirüs, 11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından ilan edilen pandemiden beri uluslararası gündemi meşgul ediyor. Üzerinde pek çok çalışma yapılan virüse yönelik bilinç günden güne artıyor. Diğer yandan, vitaminlerin koronavirüse karşı bağışıklığı güçlendirmede nasıl bir rol oynadığı da merak konusu… Bu yazımızda, yapılan araştırmalar ışığında bu konuyu aydınlatmaya çalışacağız.
Vitaminler, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için gereken en önemli besin öğeleri arasında yer alıyor. Çoğu vücutta kendiliğinden sentezlenemediğinden, vitamin ihtiyacının günlük olarak dışarıdan karşılanması gerekiyor. Yeterli seviyede vitamin alımı, enfeksiyonlara karşı bir kalkan oluşturarak savunma mekanizmasının güçlenmesini sağlıyor.
Dengeli beslenerek vücut için gerekli vitamin miktarı çoğunlukla karşılanabilse de kronik rahatsızlıklar, çeşitli enfeksiyonlar, mide/bağırsak problemleri, vücuda alınan bazı vitaminlerin emilimini sağlayan bileşenlerin düşük olması vb. nedenlerle bu bazen yeterli olamıyor. Bu gibi durumlarda, uzman bir hekime danışarak dışarıdan vitamin takviyesi alma gereksinimi doğabiliyor. |
Bilinen bir tedavisi olmayan koronavirüsle mücadelede, özellikle dört vitamin öne çıkıyor. A, C, D ve E vitaminlerinin doğru ve gerekli miktarlarda vücuda alınmasının, enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırabildiği biliniyor.
Retinamıza renk verdiği için retinol olarak da isimlendirilen A vitamini görme, üreme, kan yapımı, büyüme, embriyo gelişimi, mukus bütünlüğü, diş ve kemik sağlığı için oldukça gerekli… Enfeksiyonlara karşı vücudu koruduğu ve bağışıklığı artırdığı gibi cilt, tırnak ve saç yapısının korunmasında da rol oynayan A vitamini, solunum yolları ile sindirim ve üreme sisteminin işleyişinde de büyük rol oynuyor. Günlük A vitamini ihtiyacının, yetişkin bireyler için 800-1000 mikrogram (mcg) retinol olduğu belirtiliyor.
Güçlü bir bağışıklık için en önemli bileşenlerden biri de C vitamini! Antioksidan etkili C vitamininin, bağışıklık sisteminin etkinliğini artırdığı biliniyor. Günlük C vitamini ihtiyacımızın ortalama 75-90 mg olduğu ve bu ihtiyacın çocukluk, hamilelik ve hastalık dönemlerinde arttığı belirtiliyor. Suda eriyebilen bu vitaminin fazlası, depolanmadan idrar ve ter yoluyla vücuttan atılıyor. Vücudumuzda sentezlenemeyen C vitaminini günlük beslenmemizde yeterli miktarda almak ise oldukça mühim!
Diş, kemik ve kas dokularının gelişimi ve korunumunda rol oynayan D vitamininin, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olan hücrelerin sentezini de artırdığı biliniyor. Aynı zamanda bu vitaminin, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı da koruyucu etkisinin olduğuna dair çalışmalar bulunuyor. Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin günlük vitamin D ihtiyacının 15 ila 20 mcg olduğu belirtiliyor. Yağda çözünen bir vitamin olan D vitamini, suda eriyen vitaminler gibi idrarla atılamıyor. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla alınmaması gerekiyor.
Siz de Energia® Vitamin D3 (1000 IU) Efervesan Tablet ile günlük D vitamini ihtiyacınızı güvenle karşılayabilirsiniz! |
Yağda eriyen vitaminlerden olan E vitamininin emilimi için safra asitlerine ihtiyaç duyuluyor. Antioksidan olan bu vitaminin, hücre bütünlüğünü koruduğu ve damar tıkanıklığını engellediği biliniyor. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri bulunuyor. Günlük vitamin E ihtiyacı erkeklerde 10 mg, kadınlarda 8 mg, çocuklarda ise 3-10 mg olarak belirtiliyor.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için yapabileceğimiz şeyler yalnızca vitamin alımı ile sınırlı değil. Vücudumuza, bir bütün olarak iyi davranmamız ve özen göstermemiz gerekiyor. Bunun için herkesin bildiği üzere, uzmanların sıkça dile getirdiği ortak birkaç öneri var:
*Bu sayfadaki bilgiler, sağlık tavsiyesi ve uyarı amacı taşımamakta olup sadece bilgi edinimini sağlamak adına paylaşılmıştır.
Kaynaklar: