400TL ve üzeri alışverişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ.
D Vitamini Takviyesi

D Vitamini Takviyesi

D vitamini takviyesi, prediyabetli 10 milyondan fazla yetişkin için diyabet riskini azaltabilir.

Klinik çalışmaların gözden geçirilmesi, daha yüksek D vitamini alımının, ön-diyabetli erişkinlerde tip 2 diyabet geliştirme olasılığını yüzde 15 oranında azalttığını bulmuştur. İnceleme, 7 Şubat 2023’te Annals of Internal Medicine’de yayınlandı.

D vitamini, bazı yiyeceklerde bulunan veya ek olarak eklenen veya güneş ışığından gelen ultraviyole ışınları cilde çarptığında vücut tarafından üretilen yağda çözünen bir vitamindir. D vitamininin vücutta insülin sekresyonu ve glukoz metabolizması dahil olmak üzere birçok işlevi vardır. Gözlemsel çalışmalar, kanda düşük D vitamini seviyesine sahip olmak ile diyabet geliştirme riskinin yüksek olması arasında bir ilişki bulmuştur.

Tufts Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, D vitamini takviyesinin diyabet riski üzerindeki etkilerini karşılaştıran üç klinik çalışmanın sistematik bir incelemesini ve meta-analizini gerçekleştirdi. Yazarlar, üç yıllık bir takip süresi boyunca, yeni başlayan diyabetin D vitamini alan yetişkinlerin yüzde 22,7’sinde ve plasebo alanların yüzde 25’inde meydana geldiğini ve bunun da riskte yüzde 15’lik bir göreceli azalma olduğunu bulmuşlardır. Yazarlara göre, bulgularını dünya çapında prediyabetli 374 milyondan fazla yetişkine uyarlamak, ucuz D vitamini takviyesinin 10 milyondan fazla insanda diyabet gelişimini geciktirebileceğini gösteriyor.

Eşlik eden bir başyazıda, University College Dublin ve İrlanda Gıda Güvenliği Otoritesi’nden yazarlar, önceki verilerin yüksek D vitamini alımı için önemli olumsuz etkiler gösterdiğini vurgulamaktadır. D vitamini tedavisini destekleyen profesyonel toplulukların, doktorları hem gerekli D vitamini alımı hem de güvenli sınırlar konusunda uyarma yükümlülüğü olduğunu savunuyorlar. Bu çok yüksek doz D vitamini tedavisinin bazı hastalarda tip 2 diyabeti önleyebileceğini ancak zarar verebileceğini de söylüyorlar.

Referanslar:

“Prediyabetli Kişilerde D Vitamini ve Tip 2 Diyabet Riski: 3 Randomize Klinik Araştırmadan Bireysel Katılımcı Verilerinin Sistematik Bir İncelemesi ve Meta-analizi”, Anastassios G. Pittas, MD, MS, Tetsuya Kawahara, MD, PhD, Rolf Jorde , MD, PhD, Bess Dawson-Hughes, MD, Ellen M. Vickery, MS, Edith Angellotti, MD, Jason Nelson, MPH, Thomas A. Trikalinos, MD ve Ethan M. Balk, MD, MPH, 7 Şubat 2023, Yıllıklar İç Hastalıkları.

DOI: 10.7326/M22-3018

Malachi J. McKenna, MD ve Mary A.T. Flynn, PhD, RD, 7 Şubat 2023, Annals of Internal Medicine.

Diğer Haberler